© 2015 - 2023  J.G. van der Stok, Apeldoorn
Meer info over de lessen
Het accent van de pianolessen ligt op de lichte (pop). Het lesmateriaal wordt aangepast aan leeftijd en ervaring. Daarvoor worden diverse pianomethodes gebruikt, vaak met ondersteuning van CD’s en/of midifiles. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan techniek. Zonder enige technische beheersing van het pianospel kun je je niet goed muzikaal uiten. Een mooie voordracht wordt mee gedragen door een goede speeltechniek. Daarom wordt er ook tijd ingeruimd voor het spelen van toonladders, drieklanken en andere vingeroefeningen. Een goede vingerzetting is daarbij belangrijk. Verder is er aandacht voor maat en ritme, belangrijk voor samenspel of spelen met ritmestyles in moderne digitale piano’s. Ook akkoorden komen uitgebreid aan de orde. Op de piano kun je leren improviseren met behulp van akkoorden. Hoe meer je weet van akkoorden en akkoordsymbolen hoe interessanter je improvisatiespel. Leuk en boeiend om je eigen favoriete songs uit je hoofd met behulp van akkoorden te begeleiden!
Pianolessen
Het bespelen van een keyboard is voornamelijk gebaseerd op het met de rechterhand spelen van een melodielijn, met allerlei zeer realistisch klinkende instrumenten (piano, gitaar, trompet, etc.). De linkerhand begeleidt met akkoorden. De akkoorden sturen de ritmestyles van het keyboard aan (dance, swing, rhumba, etc.). Het resultaat is een unieke en professionele orkestbegeleiding. Daarom wordt een groot deel van de lessen besteed aan het leren kennen van de mogelijkheden van het keyboard. Omdat de linkerhand alleen statische akkoorden speelt, wordt aanbevolen om naast de keyboardmethode ook een pianomethode te gebruiken. Want een aantal bij pianoles genoemde zaken geldt uiteraard ook voor keyboard. De linkerhand ontwikkelt zich dan beter en de overstap naar pianospel kan gemakkelijker gemaakt worden. Maar uiteindelijk beslis je zelf wat en hoe je het gaat doen.
Diverse drumkits beschikbaar
Keyboardlessen
In dit voortsnellende IT-tijdperk hebben ook de PC/laptop en de tablet, m.n. de Ipad, hun intrede in de muziekeducatie en productie gedaan. Deze worden gebruikt voor noten- en maatoefeningen, het trainen van je gehoor, akkoorden en toonladders, en nog veel meer! Middels de usb poort kun je de laptop of de Ipad verbinden met je keyboard of digitale piano. Je kunt dan meespelen met midibestanden of mp3’s die vaak bij lesboeken geleverd worden. Dat geeft een extra leuke en leerzame dimensie aan het oefenen. Maar ook het omgekeerde is mogelijk. Je kunt je eigen spel via midi of audio op verschillende sporen opnemen, zodat je in je eentje een heel orkest kunt samenstellen. Je kunt de opname dan opslaan als midi, mp3 of wav bestanden. Van deze wav-bestanden kun je dan weer een eigen CD maken. Tientallen muziekprogramma’s en apps zijn tegenwoordig verkrijgbaar. Je vind op deze pagina’s een aantal screenshots van Ipad apps. Klik er op voor een vergroting!
Bits en bytes in de muziekles
Zeker! Gelijk met de praktijk van het spelen beginnen we ook met noten lezen. Voor veel mensen is noten lezen niet zo’n groot probleem. Anderen daarentegen kunnen daar wel meer moeite mee hebben. Het is natuurlijk wel jammer als het noten lezen voor het muziek maken, waar het toch om gaat, een breekpunt zou worden. Daarom hieronder enkele alternatieven die in de lessen kunnen worden toegepast: 1. Je kunt leren uit je hoofd te spelen. Bijvoorbeeld alleen de melodielijn lezen en de begeleiding met behulp van akkoorden uit je hoofd. Veel mensen denken: dat kan ik nooit... Maar de ervaring is dat een begeleiding met behulp van akkoordsymbolen, ook op de piano, na wat oefenen best lukt! 2. Ook weer met hulp van laptop of tablet kun je bijvoorbeeld het programma of de app Synthesia gebruiken. Een zeer visueel ingesteld pogramma wat meespeelt met beide handen of alleen rechter- of linkerhand. Ook begeleidingspartijen kun je aan en uit zetten. Tempo kan naar eigen mogelijkheden ingesteld worden. Het is een leuke en inspirerende nieuwe manier om piano of keyboard te spelen. http://www.synthesiagame.com/ 3. Last but not least is er al een langer bestaand alternatief notenschrift wat heel geschikt is voor toetsinstrumenten: Klavar. Het heeft wel wat weg van het principe van Sythesia. Je leest van boven naar beneden. Zowel het lezen (geen problemen met kruizen en mollen) als de notatie van de maatindeling (geen lastig te berekenen notenwaarden) is veel gemakkelijker te begrijpen en te lezen dan de traditionele notatie. Klavar heeft t.o.v. het traditionele notenschrift geen enkele beperking. Alle muziek is uit te voeren en klinkt hetzelfde als gelezen van de traditionele notatie. Een nadeel is dat er minder bladmuziek van is dan het al heel lang bestaande traditionele notenschrift. Voor andere instrumenten dan toetsinstrumenten heeft het minder voordelen. Zie voor verdere informatie de volgende websites: http://www.klavarvereniging.nl/ en http://www.klavarskribo.nl/
Noten lezen. Nog wel nodig?
Welkom bij  Muzieklespraktijk John van der Stok Welkom bij  Muzieklespraktijk John van der Stok